Kronen en bruggen

Een kroon is een vervanging van het bovenste deel van uw tand of kies. De kroon heeft de vorm en functionaliteit van de oorspronkelijke tand of kies en wordt gemaakt van metaal, porselein of een hoogwaardige keramisch materiaal. Een kroon is als het waren een kapje wat de tandarts over een afgeslepen tand of kies bevestigt. Hiermee kunnen afgesleten of minder mooie tanden en kiezen weer als nieuw gemaakt worden.

Praktische en cosmetische kronen

Kronen kunnen noodzakelijk zijn wanneer een tand bijvoorbeeld beschadigd of afgesleten is. De functionaliteit is op dat moment niet meer optimaal. Het is dan in veel gevallen noodzakelijk de bovenzijde van de tand te vervangen met een kroon.

Een kroon kan echter ook voor cosmetische doeleinden gebruikt worden. Wanneer de huidige tand niet de gewenste vorm en kleur heeft, kan de tandarts een kroon plaatsen ter verfraaiing van het gebit.

Brugwerk

Een brug wordt gebruikt om een ontbrekend element te vervangen. Meestal bestaat een brug uit de combinatie van een kroon aan weerszijden met één of meer namaak tanden ter vervanging van de ontbrekende tanden. De brug bestaat als het ware uit twee ‘pilaren’, waaraan een ‘dummy’, is bevestigd dat het ontbrekende element vervangt.

Het vervaardigen van kronen en bruggen komen niet alleen door het materiaalgebruik, maar ook vanuit het vele werk voor de tandarts en tandtechnicus. Een kroon of brug wordt met de hand gemaakt in een tandtechnisch laboratorium. De kronen en bruggen van Tandartspraktijk Zaandam Zuid worden gemaakt door een lokale specialist in Zaandam.

Mogelijkheden voor uw gebit

Kronen en bruggen kunnen noodzakelijk zijn om de functie van de tanden te herstellen, maar ook om het uiterlijk van uw gebit te verbeteren. De tandartsen van Tandartspraktijk Zaandam Zuid geven u graag advies over de mogelijkheden van kronen en bruggen voor uw gebit. Na een eerste consult kan een indicatie van de behandeling en de bijbehorende kosten gegeven worden. Indien u hiermee akkoord bent, wordt de behandeling gestart. Maak een afspraak via onze contactpagina of bel met 075 631 3464.