Wortelkanaalbehandeling

Je tanden en kiezen zijn verankerd in de kaak via de wortels. Door de wortel van de tand of kies loopt een kanaal. Deze kanalen kunnen ondanks goede mondhygiëne door allerlei omstandigheden ontstoken raken.

Ontstoken wortelkanaal

Als een tand of kies gevoelig is voor warme of koude dranken, kan dat een eerste signaal zijn van een ontsteking aan een wortelkanaal. Daarnaast kunnen tanden of kiezen gevoelig zijn tijdens het eten.

Is het kanaal ontstoken of ontstoken geweest, dan voert de tandarts een wortelkanaalbehandeling uit. Deze behandeling wordt ook wel zenuwbehandeling of kanaalbehandeling genoemd.

Wortelkanaalbehandeling door de tandarts

Voorafgaand aan de wortelkanaalbehandeling plaatst de tandarts een plaatselijke verdoving. Vervolgens maakt de tandarts de tand of kies open en maakt zij het kanaal schoon met speciale vijltjes. De kanalen worden vervolgens gespoeld met een desinfecterende vloeistof.

Na het spoelen van de wortelopening wordt de kanalen gevuld en maakt de tandarts de tand of kies weer dicht met een vulling. In sommige situaties kan een kroon noodzakelijk zijn. Gedurende de behandeling maakt de tandarts een aantal röntgenfoto’s om het verloop goed te kunnen controleren.

Napijn en complicaties

Na de wortelkanaalbehandeling kan de tand gevoelig zijn of pijn doen. Deze pijn kan enkele dagen aanhouden en is vaak te onderdrukken met eenvoudig pijnstillers. Mocht de tand langdurig blijven ontsteken, dan raden wij u aan voor controle bij de tandarts langs te komen.

Wortelkanaalbehandeling bij Tandartspraktijk Zaandam Zuid

Het is belangrijk om een ontstoken wortelkanaal in een vroeg stadium te herkennen en te behandelen. Indien u te lang wacht kan de ontsteking zich uitbreiden naar het kaakbot. Ga daarom regelmatig voor controle naar de tandarts.


Alle behandelingen

Wilt u graag meer informatie?

Neem dan contact op met Tandartspraktijk Zaandam Zuid. Of bel direct naar: 075 631 3464.

wave