Tandvleesbehandeling

Je kan onderscheid maken in 2 soorten tandvleesbehandelingen: onder het tandvlees reinigen en boven het tandvlees. Onzichtbaar en zichtbaar. De zichtbare tandvlees behandeling vindt meestal bij de controle plaats. Als er sprake is van ontstekingen onder het tandvlees wordt dit schoongemaakt door een tandarts of mondhygienist.

Ontstekingen van het tandvlees

Van ontstekingen onder het tandvlees hoef je niet perse last te hebben. Je merkt hier zelf pas iets van als de problemen ernstiger zijn. Denk hierbij aan pijn en losse tanden of kiezen. Je tanden en kiezen gaan niet zomaar los staan. Dit komt door een langdurige ontsteking onder het tandvlees.

Halfjaarlijkse controle

Daarom is het belangrijk om 2x per jaar voor controle langs de tandarts te gaan. De tandarts controleert dan de conditie van het tandvlees door de diepte van de pockets op te meten. Dit zijn de ruimtes tussen de tanden/kiezen en het tandvlees.

Door deze controle kan de tandarts vroegtijdig ontstekingen opsporen en behandelen. Hiervoor maakt hij gebruik van de PPS (Periodieke Parodontale Screening). Met behulp van de PPS wordt de gezondheid van het tandvlees bijgehouden. De PPS bestaat uit 3 categorieën:

PPS 1: pockets van 1-3mm.
Hierbij kan het zijn dat het tandvlees zo gezond is dat er geen of beperkte behandeling nodig is. De behandeling is dan voornamelijk gericht op het verwijderen van tandplaque, tandsteen verwijderen boven het tandvlees en het verbeteren van de mondhygiëne. Dit kan heel goed worden uitgevoerd door de preventie assistent, omdat deze hiervoor speciaal is opgeleid.

PPS 2: pockets van 4-5mm.
Bij PPS 2 zal er gewerkt moeten worden aan de mondhygiëne. Tandplaque en tandsteen (onder en boven het tandvlees) zal verwijderd moeten worden. In deze categorie kan de tandarts ook besluiten dat er een aanvullend onderzoek nodig is. Bij deze categorie is behandeling door de mondhygiënist ten zeerste aan te raden.

PPS 3: pockets van 6 mm of meer.
Bij deze status is er aanvullend onderzoek nodig. Bij dit onderzoek wordt er een parodontiumstatus gemaakt. Dit is een uitgebreide meting van de conditie van je tandvlees. Bij deze meting kunnen er ook röntgen foto’s gemaakt worden om de status van het kaakbot vast te stellen. Het onderzoek zal worden verricht door de mondhygiënist.



De preventie assistent, specialiseert zich in het verwijderen van tandsteen boven het tandvlees en aanslag. Aanvullend kan de preventie assistent het gebit polijsten en uitgebreide mondhygiëne instructies geven. Dit omvat het juiste gebruik van floss, stokers, ragers en tandenborstels.

Advies:

Bij gevorderde ontstekingen waarbij er sprake is van botverlies is het advies om 4x per jaar voor gebitsreiniging langs te komen.


Alle behandelingen

Wilt u graag meer informatie?

Neem dan contact op met Tandartspraktijk Zaandam Zuid. Of bel direct naar: 075 631 3464.

wave