Kronen en bruggen

Een kroon of brug biedt de oplossing wanneer u één of meerdere tanden of kiezen mist. Kronen en bruggen kunnen noodzakelijk zijn om de functie van de tanden te herstellen, maar ook om het uiterlijk van uw gebit te verbeteren. De tandarts van Tandartspraktijk Zaandam Zuid geeft u graag advies over de mogelijkheden van kronen en bruggen voor uw gebit.

Wat is een kroon?

Een kroon is een vervanging van het bovenste deel van uw tand of kies. Wanneer u een beschadigde of verkleurde tand heeft, biedt een kroon een goede oplossing. De kroon heeft de vorm en functionaliteit van de oorspronkelijke tand of kies en wordt gemaakt van metaal, porselein of hoogwaardig keramisch materiaal. Een kroon is als het ware een kapje dat over een afgeslepen tand of kies wordt geplaatst. Hiermee zien afgesleten of minder mooie tanden en kiezen er weer prachtig uit.

Praktische en cosmetische kronen

Kronen kunnen noodzakelijk zijn wanneer een tand bijvoorbeeld beschadigd of afgesleten is. De functionaliteit is op dat moment niet meer optimaal. Het is dan in veel gevallen noodzakelijk om de bovenkant van de tand te vervangen met een kroon. Een kroon kan echter ook voor cosmetische doeleinden gebruikt worden. Wanneer de huidige tand niet de gewenste vorm en kleur heeft, maar nog wel goed functioneert, kan de tandarts een kroon plaatsen ter verfraaiing van het gebit.

Wanneer is een kroon nodig?

In verschillende situaties kan een kroon uitkomst bieden:

  • Als een tand of kies volledig is afgebroken
  • Als een tand of kies verkleurd is
  • Als een tand of kies beschadigd is
  • Wanneer een vulling niet tot de mogelijkheden behoort

Bruggen

Een brug bestaat uit één of meer kronen en wordt gebruikt wanneer meerdere tanden of kiezen missen. Meestal bestaat een brug uit de combinatie van een kroon aan weerszijden met één of meer namaaktanden ter vervanging van de ontbrekende tanden. De brug bestaat als het ware uit twee ‘pilaren’, waaraan een ‘dummy’ is bevestigd die het ontbrekende element vervangt.

Wanneer is een brug nodig?

In verschillende situaties kan een brug uitkomst bieden:

  • Wanneer u moeite heeft met kauwen
  • Wanneer tanden of kiezen scheefgroeien
  • Als u niet tevreden bent over hoe uw gebit eruitziet

Heeft u een van deze problemen? Neem dan contact met ons op om erachter te komen of een brug de juiste oplossing is voor u.

Kosten kronen en bruggen

De kosten zijn afhankelijk van het soort kroon of brug en de hoeveelheid tanden of kiezen die vervangen moeten worden. Na een eerste consult kan de tandarts een indicatie van de behandeling en de bijbehorende kosten geven. Afhankelijk van uw verzekering kunt u recht hebben op een vergoeding. Indien u hiermee akkoord bent, wordt de behandeling gestart.


Alle behandelingen

Wilt u graag meer informatie?

Neem dan contact op met Tandartspraktijk Zaandam Zuid. Of bel direct naar: 075 631 3464.

wave