Gaatje vullen

Wanneer u een gaatje in uw tand of kies heeft kan dit veel pijn doen. Kiespijn, zwelling of ontsteking in uw mond kunnen het teken zijn van tandbederf.

Het vullen van een gaatje is voor veel mensen een spannende behandeling. Onze tandarts heeft hier veel ervaring mee en heeft begrip voor uw situatie. Lees alles over de behandeling en meldt eventuele spanning voorafgaand aan de behandeling.

Het plaatsen van een vulling

Wanneer dit wenselijk is wordt u eerst verdoofd. Vervolgens gebruikt de tandarts met een klein boortje om het aangetaste tanddeel te verwijderen. Vervolgens wordt de tand of kies schoon en droog gemaakt en opgeruwd, zodat het vulmateriaal beter hecht. Hierna wordt de lijm geplaatst en wordt de vulling in laagjes aangebracht. Het aangebrachte materiaal wordt vervolgens uitgehard met blauwe licht.

Het is belangrijk dat er geen uitstekende randjes achterblijven. De tandarts werkt de vulling daarom rondom af met een boortje, tot u geen scherpe randjes meer voelt.

Witte vulling (composietvulling)

Wanneer een tandarts gaatjes vult, worden er vrijwel altijd witte vullingen geplaatst. Deze vullingen van composiet, glasionomeercement en compomeer hechten goed aan het gezonde tanddeel, waardoor er relatief weinig geboord hoeft te worden. Daarnaast bieden ze ook voor een natuurlijker eindresultaat dan grijze amalgaamvullingen. De kleur van de vulling kan worden afgestemd op de te vullen tand of kies.

Grijze vulling (amalgaamvulling)

Amalgaamvullingen zijn zilvergrijs van kleur en werden tot voor kort veelvuldig gebruikt voor het vullen van gaatjes. Het vulmateriaal is gemaakt van kwik en metaalpoeder, wat voor de stevige en slijtvaste eigenschappen zorgt. Onder andere het gebruik van kwik en de grijze kleur van de vulling worden soms als minder prettig ervaren. Daarom wordt er tegenwoordig (indien mogelijk) vrijwel altijd een witte vulling geplaatst.

Bestaande vulling vervangen

Wanneer er een gaatje ontstaat rond een bestaande vulling, dan wordt de oude vulling eerst volledig verwijderd. Vervolgens wordt er een nieuwe vulling geplaatst die het ontbrekende tanddeel vervangt. Hierdoor sluit de vulling goed aan en zal deze ook beter hechten.


Alle behandelingen

Wilt u graag meer informatie?

Neem dan contact op met Tandartspraktijk Zaandam Zuid. Of bel direct naar: 075 631 3464.

wave