Facings

Facings zijn schildjes die de tandarts op de tand plakt. Op deze wijze kan de vorm en de kleur van de tand aangepast worden aan uw wensen. Bij Tandartspraktijk Zaandam Zuid bieden we de keuze tussen composiet en porseleinen facings.

Composiet of porseleinen facings

Facings van composiet zijn goedkoper om te plaatsen dan de facings van porselein. Dat komt doordat de porseleinen facing op maat wordt gemaakt bij een gespecialiseerd tandtechnisch laboratorium, terwijl een composiet facing tijdens het plaatsen op maat wordt gemaakt.

Voor het plaatsen van een facing kan het nodig zijn dat de tandarts een dun laagje van uw tand afslijpt om ruimte te maken. Een porseleinen facing is minimaal een halve millimeter dik en daarom moet er vaak iets meer van een tand afgeslepen worden.

Kleur en verkleuren

De kleur van porseleinen facings wordt vooraf in het tandtechnisch laboratorium op uw gebit afgestemd. De kleur van de composiet facings wordt aan de stoel bepaald, door het materiaal te bewerken.

Net als gewone tanden, kunnen facings na verloop van tijd verkleuren. Ook hier is een verschil tussen de eigenschappen van porselein en composiet. De kleur een porseleinen facing blijft langer behouden; het materiaal is harder en minder aan verkleuring onderhevig. Composiet facings verkleuren steller, met name bij het gebruik van voedingsmiddelen als koffie en wijn.

Bij het bleken van het gebit worden facings niet lichter. Dit komt doordat de kleur hiervan van tevoren bepaald wordt in het tandtechnisch laboratorium of bij het bewerken van het composiet. Bij eventuele kleurafwijkingen kunnen composiet facings bewerkt worden door de tandarts. Porseleinen facings kunnen uitsluitend geslepen of vervangen worden.

Plaatsing van een composiet facing

De behandeling begint met de keuze voor de juiste kleur. De facing moet er namelijk wel natuurlijk uitzien. De tandarts heeft altijd verschillende kleuren tot zijn beschikking. Deze kleuren kunnen ook gecombineerd worden, u kunt dit het beste vergelijken met het mengen van verf.

Indien nodig wordt de tand geslepen. De tandarts maakt hiermee ruimte voor de facing. Als dit niet gebeurt, wordt de tand met de facing dikker dan de rest van uw gebit en dat oogt onnatuurlijk.

Na het slijpen wordt het composiet op de tand geplakt. De tandarts brengt een hechtlaag aan en bevestigt het nog zachte composiet. Na het bevestigen wordt het materiaal in de juiste vorm gebracht.

Als de gewenste vorm bereikt is, wordt het composiet uitgehard. Het harde composiet kan vervolgens geslepen en gepolijst worden. Indien de vorm of de kleur niet naar wens is, kan dit eenvoudig gecorrigeerd worden.

Behandeling met porseleinen facings

De behandeling van een porseleinen facing verloopt iets anders. Tijdens de eerste behandeling wordt de kleur bepaald aan de hand van een kleurenstaal. Vervolgens wordt er een afdruk van uw tand gemaakt. De gekozen kleur en de afdruk worden naar het tandtechnisch laboratorium gestuurd, daar wordt de facing op maat gemaakt.

Tijdens de tweede behandeling plaatst de tandarts de facing. Uw tanden worden behandeld en er wordt een hechtlaag aangebracht. Vervolgens wordt de facing op de hechtlaag geplakt. Bij een porseleinen facing is het moeilijker om direct de vorm of kleur te corrigeren. Indien de facing niet naar wens is, moet er een geheel nieuwe facing gemaakt worden in het tandtechnisch laboratorium.


Alle behandelingen

Wilt u graag meer informatie?

Neem dan contact op met Tandartspraktijk Zaandam Zuid. Of bel direct naar: 075 631 3464.

wave